Molen De Vlieger in Voorburg is een poldermolen, gebouwd in 1621 en daarmee de oudste nog werkende molen van Nederland in zijn soort. U kunt de molen bezoeken. Een gids laat u graag de molen zien en legt alles uit over de werking van de molen, het molenaarsleven en het polderlandschap. Wat is er te zien?
Buiten wordt uitleg gegeven over de werking van het grote waterrad, het op de wind zetten van de wieken (kruien) en het zeil leggen op de wieken. Met een beetje geluk mag u zelfs meehelpen! Maak hier uw unieke foto!
Binnen op de begane grond bevind zich een rond het jaar 1900 ingerichte molenaars huis/slaapkamer met, voor de oudere onder ons, vele herkenbare gebruiksvoorwerpen die tegelijkertijd voor kinderen onbekend zijn en bij hen een blik van verbazing oproepen. Tevens bevindt zich op deze verdieping een oorspronkelijke keuken en toilet (niet voor gebruik) en kan een eerste blik worden geworpen op het robuuste aandrijf mechanisme. U zult zich verbazen! Er kan hier, op verzoek, een video worden vertoond van de rondleiding voor bezoekers die niet verder naar boven willen of kunnen.
Op de eerste verdieping wordt, met behulp van kaarten, foto’s en gebruiksvoorwerpen inzicht gegeven in de turfwinning, de functie van de molen in het poldergebied en het leven van de molenaar. Ook komen aan bod de verschillende soorten industriemolens en hun producten. U heeft een goed zicht op het grote aandrijfwiel en de grote as (koningsspil) die, van boven naar beneden, dwars door de molen loopt.
Op de tweede verdieping (of beter zolder in molentaal) bevinden zich een 10-tal nauwkeurig op schaal nagebouwde modellen van diverse soorten molens. Met behulp van deze modellen worden de toepassing en de achtergrond van deze molen soorten uitgelegd. Ook worden de verschillende mogelijkheden van het zeil opleggen en de z.g. molentaal uitgelegd en wordt een ruimte getoond waar onderduikers, tijdens de 2e wereldoorlog, enige tijd verbleven.
Op de derde verdieping de z.g. kap (niet altijd toegankelijk) krijgt u een goed beeld van de wieken as, de rem (vang) en de houten lagers waarop de kap met de wieken draait. De gids legt u uit hoe alles werkt en laat u voorbeelden zien van het vernuft van de molenbouwers in het bedenken van de technische en praktische oplossingen.
Nieuwsgierig geworden? Twijfel niet, bezoek onze molen en laat u onderdompelen in grootsheid van de techniek en romantiek!
( Foto’s Charles Groeneveld)