Zaterdag 9 juli – Molendag Leidschendam – Voorburg

41 slootje 2012Poldermolen De Vlieger en Houtzaagmolen De Salamander houden zaterdag 9 juli de molendag Leidschendam-Voorburg. Dat gebeurt met een scala aan activiteiten, van foto- en teken workshops tot storytelling. Er is muziek, er zijn stoommachines, rondritten en rondvaarten en uiteraard staan beide molens open voor gratis rondleidingen. In Stompwijk draaien de drie molens. Ook het historisch stoomgemaal De Antagonist is open. De dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

Bij De Vlieger aan het Essepad in de polder Essesteijn zijn er naast de rondleidingen bijvoorbeeld rondritten met een boerenkar. In het oog springt ook de presentatie van de Stoomclub Stompwijk, die allerhande werkende stoommachines toont. Muziek wordt verzorgd door Angelique Schipper en een aantal talenten van haar Open Podium. Van 12.00 tot 13.30 uur is er een workshop storytelling/tekenen voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

Molen de Salamander aan De Wiek in Leidschendam (aan de Vliet) verzorgt zaagdemonstraties en rondleidingen. De koffie is van Wings en Roots. In de molen zelf zijn houtdraaiers en houtkunstenares Jacqueline Louz aan het werk. Wie het water op wil, kan gratis meevaren met De Vlietzeilers, die tochtjes naar De Knip maken (12.00 – 15.00 uur).

Leden van de Fotokring Leidschendam-Voorburg geven een workshop Molen Fotografie. Deze duurt van 11.30 tot 14.00 uur. Na een korte inleiding gaat men zelf aan de slag, om vervolgens het resultaat met elkaar te bespreken. Uiteraard moeten deelnemers (maximaal 10) zelf een digitale camera meenemen. Vooraf aanmelden – onder vermelding van de leeftijd – bij secretariaat@molendesalamander.nl

De workshop Storytelling/tekenen voor kinderen van 7 tot 12 jaar duurt van 14.30 tot 16.00 uur. De Mobiele Kunstbrigade gaat op zoek naar het geheim van de molen. Er kunnen maximaal 10 kinderen per molen meedoen. Voor beide molens graag vooraf aanmelden via de mail: secretariaat@molendesalamander.nl

Vermeld naam en leeftijd en ook of men naar Molen De Vlieger of naar Houtzaagmolen De Salamander komt.

In Stompwijk draaien de molens van de Molendriegang. Deze molens zijn niet voor het publiek toegankelijk. Maar ook van buiten is het een schitterend schouwspel.

De Stichting Behoud Oude Motorgemalen Leidschendam-Voorschoten sluit zich aan bij de open dag. Het stoomgemaal De Antagonist aan de Stompwijkseweg 11 is voor bezoekers toegankelijk. De hele dag zal de grote, draaiende, oude dieselmotor in gebruik zijn en wordt er tekst en uitleg gegeven.

Share This: